субота, 31. децембар 2016.

СВЕТИ ЂАКОН АВАКУМ - СЛАВА ЗИМСКЕ КАПЕЛЕ


Крај децембра, време када пада празник светог ђакона Авакума, обично је неизвесан у погледу првих озбиљнијих планинских снегова, те је због тога мало ходочасника у могућности да походе манастир Нови Стјеник и да узму учешће у прослави храмовне славе зимске капеле посвећене светог ђакону Авакуму.

Новостјеничке монахиње су у то време већ све обезбедиле за дугу и сурову планинску зиму и чини се као да су за спољашњи свет већ заспале зимским сном.
Преосвећени владика Акакије већ традиционално, када планина то дозвољава, долази у манастир и архијерејском литургијом увеличава ову манастирску преславу.

Ове године је на пар дана пред празник пао мали снег и температура се значајно спустила испод нуле тако да је целу планину заковала у тотални лед, али уз помоћ манастирског теренца, специјално опремљеног возила за најтеже услове пробијања кроз планинска беспућа, преосвећени владика Акакије је са пар ходочасника успешно савладао опасно залеђене путеве и допро до пред сам манастир где је један део пута настављен пешке.

После ноћења у топлом манастирском конаку и уз утешно пуцкетање ватре из келејних пећица, ујутро је после празничне јутарње службе заједно са манастирским јеромонахом оцем Максимом владика одслужио пустињско - торжествену архијерејску литургију.

Долазак владике и архијерејска литургија је за манастирско сестринство била велика утеха. За време литургије владика је одржао беседу у којој је све присутне подсетио на величину мученичког подвига светог ђакона Авакума, позивајући све да следе његов пример храбрости и постојаности непоколебљивог стајања за Истину Христуву и да га молитвено у помоћ призивају. После свете архијерејске литургије и освећења славског жита и колача, сви присутни су узели учешће у изузетно спремљеној славској трпези, после које је уследило вишечасовно дружење уз кафу и торту са разговорима на разне духовне и актуелно животне теме.

На дан славе се, после неколико дана невремена које је пратио оркански ледени ветар, разведрило и  сунце је својом топлотом макар на трен раскравило залеђену планину. Гости су већ предвече кренули назад како им ледена ноћ не би закомпликовала силазак са планине.








Икона светог ђакона Авакума са иконостаса зимске капеле манастира Нови Стјеник

Свети преподобномучениче Авакуме моли Бога за нас!

Нема коментара: