субота, 27. август 2016.

ДО СЛЕДЕЋЕГ СПОК - а...



Лазаревци
   Овогодишњи Светолазаревски православни омладински камп - СПОК, уз Божију помоћ, успешно је приведен крају, сви полазници и волонтери кампа су ових дана пристигли у своје домове, препуни утисака и прелепих успомена којих ће се радо сећати наредне године, све до следећег кампа, ако Бог да. Ми као организатори смо веома задовољни како је све протекло, узимајући у обзир велики број деце, која су желела да буду тзв. Лазаревци. Са бројем деце повећавао се и број волонтера, као и оних који су желели да повремено посећују камп, тако што ће своје време проводити у манастиру, а повремено одлазити у једнодневни обилазак кампа. Искрено речено, када смо постали свесни броја људи који ће боравити у манастиру односно кампу, а чија се цифра вртела од 50 до 60, били смо у благој неизвесности како ћемо све то спровести у дело. 

   Свакако да наша неприступачност и отежани услови живота додају свему томе један тон бојазни и страха, нарочито јер се ради о деци која нам са највећим поверењем и искреном љубављу приступају, не сумњајући ни мало у нашу бригу и одговорност. Требало је оправдати њихово поверење и заинтересовати их да и следеће године буду Лазаревци. Требало је такође оправдати и указано поверење родитеља чија су деца полазници кампа. Они су такође имали тежак испит, знајући да десетак дана своје дете неће моћи чути преко телефона, неће знати да ли им је дете удобно смештено, да ли је сито или гладно, да ли неко води рачуна о њему или не, да ли је способно да одговори на све оно што се захтева од њега у кампу...На многим су мукама наши храбри родитељи, који су током тих десетак дана препуштени штурим информацијама из кампа, јер манастирски телефон је слабог домета а због многих обавеза немамо времена да појединачно обавештавамо све родитеље како се његово дете снашло и да ли се " уклопило " ? 
   Уз Божију помоћ и под директним покровитељством Светог цара Лазара, овогодишњи камп је прошао сасвим спокојно, можемо да кажемо да се велика благодат осећала над свима нама, који смо учествовали у њему. Поред практичне стране, трудили смо се да у нашој деци учврстимо љубав према Богу и свом народу, учили их шта су праве вредности, дружили се са њима, имали духовне разговоре, решавали њихове тренутне проблеме и недоумице. Десет дана је брзо прошло, и док си " ударио дланом о длан ", већ су биле припреме за повратак. Наравно да ниједно дете није желело да напусти прелепи усамљени Кучај, што је нама било пријатно изненађење. Сви су са сузама у очима одлазили ка својим домовима, враћајући се у свет који без Христа оставља дубоке ране на њиховим младим душама. 
   Овом приликом желимо да похвалимо јавно све наше Лазаревце који су овог лета били изузетно добри, како у кампу тако и у данима које су провели у манастиру. Захваљујемо још једном на послушности, љубави и поверењу које имају према нама, и подстичемо их да се целе године сећају онога што су научили у кампу, да се моле Богу и Његовим Светитељима, да се труде на задобијању хришћанских врлина, да чувају своју веру а све остало Господ ће придодати. 
   Такође захваљујемо храбрим родитељима који нису поклекли пред великом медијском хајком која је говорећи против нас, многе уплашила застрашивањем  да смо ми тобож нека терористичка организација. Спорно је било јер смо ми првих година имали часове стрељаштва помоћу " airsoft " пушака, које јесу играчке али су веома налик правим пушкама. Невладине организације су то одмах искористиле као велику пропаганду против нас, малтретирајући сироте родитеље и застрашујући их. Полиција је одузела пушке али их је уредно и вратила са извињењем, и судским решењем у коме нас обавештава о њиховом увиду у нашу невиност по питању свих хајки преко медија. У њему стоји и писмени доказ судског вештака у коме тврде да то јесу пластичне пушке намењене за игру, а никако ваздушне, како су то тврдили државни медији. Многима је нанета штета, нарочито нама, а средства јавног информисања нису никада објавила да су пушке враћене и да је све била лаж што су писали о нама. Зато захваљујемо драги родитељи на пружању подршке тиме што сте нам предали своју децу без обзира на последице. Ви сте заиста пример храброг исповедања вере, јер како каже Св. кнез Лазар " Земаљско је за малена царство, а Небеско увек и довека. " Господ нека вас благослови и удостоји Царства Свога по речима Св. цара Лазара.
    Такође благодаримо од срца свим приложницима који су како новчано, тако и материјално помогли овогодишњи камп. Без ваше подршке, тешко да би смо успели да остваримо све оно чему смо стремили. Господ да вас зарад вашег милосрђа удостоји Царства Небеског.
   У славу Божију, захваљујемо волонтерима и свима онима који су имали и најмањи удео у остваривању ове хришћанско - родољубиве идеје, који су својим трудом, жртвом учинили да наша омладина назре високе идеале наших предака, да мало заживи другачијим духом од онога који му нуди свет, а како је заиста било у Светолазаревом кампу можете погледати у слици и речи  ОВДЕ


СВЕТИ КНЕЖЕ ЛАЗАРЕ
МОЛИ БОГА ЗА НАС!




Нема коментара: