недеља, 10. јул 2016.

МАНАСТИРСКА СЛАВА - РОЂЕЊЕ СВЕТОГ ЈОВАНА



   И ове године, торжествено и уз велики број присутних гостију, прослављено је Светом архијерејском Литургијом рођење Светог Јована Претече, нашег небеског покровитеља и заступника. Празничном Литургијом началствовао је његово преосвештенство епископ ресавско шумадијски господин Нектарије уз саслуживање јеромонаха Максима и јереја Стефана, а којој је присуствовао и његово преосвештенство епископ Утешитељевски господин Акакије. 
   Већ на навечерје празника, односно на вечерњој служби је било доста наших верника који су током протеклих дана полако пристизали из свих крајева Србије, како би увеличали својим присуством овај за нас најзначајнији празник. 

Читање паримеја на вечерњој служби

Високопреподобна игуманија мати Ефросинија пева стихиру Св. Јовану

Освећење петохлебница

   Након отслужене вечерње службе, присутни гости су се послужили петохлебницама и отишли на заслужени починак, а сестре су наставиле припреме око свечане славске трпезе заједно са својом игуманијом, до касно у ноћ.
   Јутарња служба почела је звонима која су позивала у Цркву. Током ње, гости су почели да пристижу, а у великом броју то су били домаћини из суседних села, који сваке године не пропуштају прилику да дођу на овај велики празник и помоле се Светом Јовану. Најинтересантнији је и задивљујући начин на који они долазе код нас на славу, обично трактором који вози домаћин, а у приколици - корпи се вози остатак породице. Заиста по томе се види њихова љубав и приврженост ка нама и манастиру, јер ко познаје наше терене зна и да је вожња у трактору а нарочито у приколици јако неудобна, док време путовања траје више од два часа.

Жртва на заиста завидном нивоу

  Света архијерејска Литургија са ђаконом и уз саслуживање два свештеника је била заиста утеха и духовна радост свима онима који су присуствовали. На крају службе освећено је кољиво и преломљен славски колач уз радосне поздраве између владике Нектарија и игуманије Ефросиније : Христос посреди нас - Јесте и биће!


  По завршетку богослужења, ходочасници манастира су позвани на славску трпезу, на којој је мати игуманија свима присутнима честитала празник и захвалила се на несебичној помоћи свим пожртвованим пријатељима Новостјеничког манастира.


СВЕТИ ЈОВАНЕ МОЛИ БОГА ЗА НАС !

За фотографије са славе кликните ОВДЕ

Нема коментара: