среда, 9. октобар 2013.

Имендан игуманије мати Ефросиније и десетогодишњица од прогона из старог Стјеника


25. септембар, односно 8. октобар по грађанском календару Света Православна Црква прославља преподобну Ефросинију александријску.
Сваког осмог октобра (по грађанском календару) на Микуљу се поред свечаног прослављања имендана наше мати игуманије чува и спомен на догађај када је наше сестринство баш на тај дан од стране екумениста Београдске патријаршије било брутално прогнано из нашег манастира Стјеник на планини Јелици. Тачно пре десет година наше сестринство на челу са мати Ефросинијом прекинуло је општење са званичном Српском Црквом ради јереси екуменизма и присајединило се антиекуменистичкој, светосавској Српској Истински Православној Цркви.
Као и прошлих година имендан и годишњица од прогона прославили су се светом архијерејском литургијом после које су освећени колач и кољиво посвећени небеском патрону игуманије Ефросиније - преподобној Ефросинији александријској. После освећења све присутне је чекала богата трпеза љубави.



Између осталог, преосвећени владика Акакије је на беседи истакао да је манастир Нови Стјеник на челу са својом игуманијом мати Ефросинијом од самог почетка (2003.) постао својеврсни православни светионик српском народу и да сестринство ради тог великог звања мора нарочито да одржава дух подвижничке монашке ревности за правоживље јер проповед православља има силу само онда када је поткрепљена правоживљем. А подвижничка монашка ревност подразумева постојано пребивање у покајању и смирењу - дух постојане духовне борбе.
Са владиком Акакијем саслуживали су јеромонаси Наум и Аверкије као и јереј Стефан.

Всечесњеј игуменији Ефросинији подажд Господи долгоденственоје житије, здравије же и спасеније и и во всем благоје поспјешеније и сахрани ју на многаја љета!






Нема коментара: