четвртак, 15. август 2013.

ДОГАЂАЈ РАВАН ЧУДУ - У НАШ МАНАСТИР ЈЕ УВЕДЕНА ВОДА!

Сан постао јава - чесма са хладном изворском водом и то са јаким притиском у сред манастира

„Ко је Бог велики, као Бог наш! 
Ти си Бог наш, који једини чиниш чудеса" 
(Псал 76:14-15).

Ове године стјеничко сестринство пуни осам година битисања у планини у отежаним условима живота без воде. Као што сви знамо све ове године сестре су пијаћу воду преносиле, тј. носиле, махом пешке,  са доњег извора који је удаљен од манастира неких 300 метара оштре узбрдице. Техничком водом манастир се такође тешко снабдевао. Вода се лети некад доносила у бурадима трактором или теренцем или је једноставно сакупљана вода од кишнице, а зими је топљен снег. Труд и трпељиво злопаћење сестара са водом трајало је целих осам година и милошћу Божијом је коначно окончано. Најбогољубивијом добротом пријатеља нашег манастира брата Александра Зеремског који је комплетно финансијски покрио овај пројекат и пожртвовањем разних људи такође пријатеља нашег манастира остварено је нешто о чему се није могло ни маштати: у манастир је доведена вода!


Пројекат чија коначна цена прелази 10.000 евра уз врхунске стручњаке и извођаче земљаних и водоинсталатерских радова приведен је крају. Систем се састоји од две цистерне, једна је смештена испод доњег извора (10.000 литара), а друга изнад манастира (7.000 литара). Моћна пумпа која је смештена у доњој цистерни помоћу трофазног агрегата гура воду (60 литара у минути) у горњу цистерну из које слободним падом вода снабдева манастир. Главни извођачи радова су предузеће „ДУТА“ из Свилајнца и „Жинеса група“ такође из Свилајнца уз подршку машина из ДОО „УЛТ“ из Деспотовца. Ту су и појединци који су на разне начине помогли реализацију овог пројекта путем спуштања цена или чак донација. Например, комплетан песак је донација господина Синђелића из Свилајнца. Једна цистерна (већа) је донација наших пријатеља Стива и Ане из Пирота. За другу цистерну манастир је добио велики попуст, а велики трофазни агрегат на нафту такође је за манастир добијен по знатно нижој цени. Свако ко је учествовао у реализацији овог пројекта пружио је неку врсту помоћи из чега следи да би без ових добрих људи цена пројекта била много већа. Сестринство манастира на челу са игуманијом Ефросинијом изражава своју дубоку благодарност свима коју су на било који начин помогли да се мукотрпан монашки живот у манастиру без воде олакша овим за манастир заиста капиталним пројектом. 
Сестре још не могу доћи себи од радости јер је вода уведена свуда па чак и у шталу за краве. Манастир припрема благодарне грамате које ће бити свечано уручене свим донаторима и доброчинитељима у везе увођења воде у манастир на прослави која ће се ускоро тим поводом организовати у манастиру. Онима који не буду могли да присуствују овој прослави благодарне грамате ће бити уручене накнадо или послате поштом. Призивамо благослов Божији и светог Претече Јована на главног ктитора овог пројекта брата Александра као и на све доброчинитеље чијом је добротом и жртвом манастир Нови Стјеник добио воду. Нека их Господ обаспе сваким добрима небеским и земаљским!

Август 2013. - летњи спарни месец када је у манастир уведена вода, у манастирском летопису ће засигурно заузети датум и место историјског догађаја за памћење будућих генерација.

Нема коментара: